Luomu pieni huijaus

Näin sadonkorjuun aikaan monet innostuvat onneksi syömään kasviksia, kun niitä on halvalla ja tuoreena saatavana. Niinkin hyvä asia kuin kasvisten syönti on, ei siinäkään kannattaisi lähteä soitellen sotaan. Valveutuneet ihmiset usein suosivat luomua kemiallisesti viljellyn sijaan. Tämä ei kuitenkaan ole oikotie onneen. Nykyään luomutilat ovat keskimäärin isompia kuin kemialliset tilat, ja tämä johtaa moniin ei-toivottuihin ilmiöihin. Kerron nyt hivenen lisää, jotta oikeanlaisten kasvisten valinta helpottuu.

Siinä missä eläimet, kasvitkin ovat eläviä organismeja. Lähes kaikille on tänäpäivänä itsestään selvää, ettei pahoinpidelty eläin ole ravitsemuksellisestikaan paras mahdollinen tuote. Kasvien kohtelussa sen sijaan ymmärrys on unohdettu tyystin. On toki totta, ettei kasvit tunne asioita aivan samalla tavoin kuin me eläinkunnan jäsenet. Se ei tarkoita etteikö kasveillakin esiintyisi esimerkiksi stressiä. Koomista sinänsä, että kasvien stressistä puhutaan lähinnä kemiallisen viljelyn piirissä.

Kasvien teollinen pahoinpitely on teollista pahoinpitelyä, vaikka tuotteen kylkeen liimattaisiin "Luomu" -tarra. Kemialliset myrkyt puuttuu, mutta kasvissa on silti jälkiä väärästä kohtelusta. Esimerkiksi monet juurikasvit kärsivät suuresti koneellisesta sadon korjuusta. Korjuu koneet kylmän tunteettomasti runtelevat luonnolliset kasveja suojaavat kuorikerrokset altistaen juurekset vääränlaisille maaperän bakteereille.

Usein kuultu esimerkki kasvien reagoinnista ympäristön ärsykkeisiin on koe, jossa kolmeen eri ryhmään jaetut kasvit saivat kukin erilaisen musiikkitarjonnan. Yksi jäi ilman, toinen sai kuullakseen klassista ja kolmas rock-musiikkia. Kokeessa näytettiin toteen paitsi kasvien vanhahtava musiikkimaku, myös kasvien "kuuloaisti". Kasvit myös viestivät toisilleen kosketukseen perustuen. Tämän voi jokainen havaita esimerkiksi siinä miten ahneuden vimmalla liian tiheässä kasvatettuihin kasviparkoihin tulee toinen toistaan karmeampia epämuodostumia. Jokainen voi vain pohtia kuinka niinkin puhtaasti teollinen hirviö kuin leikkuupuimuri saa aikaiseksi runnoessaan viljaa sisuksiinsa.

Peräänkuuluttaisinkin nyt ihmisiä jakamaan tietoa laadukkaista artesaaniviljellyistä tuotteista. Aina välillä korviini kantautuu tietoja Suomessa virinneestä artesaaniviljelytoiminnasta. Valitettavan usein nämä hankkeet ovat hautautuneet resurssien puutteesta alkavaan kierteeseen. Vähänkään oman tarpeen ylittävä viljely vaatii yleensä panostamista, joka edellyttää tuotteiden myymistä. Myynti puolestaan edellyttäisi markkinointia. Markkinointi puolestaan taas rahaa ja varmuutta artesaaniviljelyn periaatteeseen heikosti istuvista tuotantomääristä.

Me tiedostavat kuluttajat voimme auttaa näitä innokkaita puuhamiehiä ja -naisia toteuttamaan omaa haavettaan laadukkaasta tuotteesta. Saamme palkkioksi itse arvokkaita kanavia ravitsemuksellisesti arvokkaiden kasvisten hankkimiseksi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Länsimaisen tieteen sokeus

Kesän iloja